Kawa Cascara
Napój z recyklingu? Brzmi dość zagadkowo, ale gwarantujemy smak klasy premium! W naszym asortymencie znajduje się cascara, zapewne doskonale znana miłośnikom alternatywnego parzenia kawy. Uwaga – niech was nie zmyli cascara nie jest kawą, mimo że może zawierać kofeinę. To orzeźwiający napar o intensywnie owocowym smaku. Polecamy go miłośnikom tradycyjnej kawy i herbaty, którzy szukają nowych, pobudzających smaków.
Jak powstaje cascara i jak ją przyrządzić?
Pora wyjaśnić proces powstawania cascary. To słowo ma swoje korzenie w języku hiszpańskim. Oznacza łupinę lub skórkę. Pozyskuje się ją podczas oczyszczania skórki i miąższu kawowca. Kiedyś traktowano jako odpad. Dziś jest źródłem orzeźwienia i intensywnego smaku.
Jak się ją przyrządza? Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu jest doskonałym towarzyszem pracy, spotkań towarzyskich czy chwil relaksu niezależnie od pory roku i temperatury na zewnątrz. Parzona na gorąco powinna odczekać kilka minut, zanim sięgniemy po kubek. Idąc tropem krajów afrykańskich, do napoju można dodać przyprawy. Imbir czy cynamon sprawią, że zyskamy pyszny zimowy napój, który dodatkowo nas rozgrzeje. Gwarantujemy, że popularne w chłodniejsze miesiące herbaty z pomarańczą przestaną być ulubionymi. W lecie natomiast, cascara chłodzona nawet kilkanaście godzin w lodówce, da upragnione orzeźwienie w upalne tygodnie, zastępując w naszych domowych menu popularne lemoniady.
Jak smakuje cascara?
Cascara, niezależnie od temperatury parzenia, przypomina napar z suszu owocowego. Ma w sobie aromaty rodzynek, jabłka, a nawet kwiatów czy cytrusów. Naturalna słodycz będzie doskonałą propozycją do picia w pochmurny, deszczowy dzień. W przypadku konkretnych wariantów dostępnych w naszym asortymencie zalecamy zmielenie ziaren w blenderze lub młynku. Da to lepszy efekt smaku i aromatu.
Kawa czy herbata? Mamy nadzieję, że po zasmakowaniu naszych produktów odpowiedź będzie tylko jedna – cascara. Zapraszamy w orzeźwiającą podróż po owocowe łupiny pełne smaku i naturalnej słodyczy. Smacznego!