Ciasto kawowe i Ciasteczka z dodatkiem kawy - przepis

2024-05-24
Ciasto kawowe i Ciasteczka z dodatkiem kawy - przepis

Jaki prezent podarować mamie z okazji Dnia Matki? Najlepszy będzie podarunek od serca. Jeśli masz trochę czasu i chcesz sprawić mamie przyjemność, poznaj dwa przepisy, które łączą aromatyczną kawę z domowymi wypiekami.

W tym wpisie dzielimy się przepisami na pyszne Ciasto kawowe oraz Ciasteczka z dodatkiem kawy. Wybraliśmy sprawdzone receptury, proste w przygotowaniu. Jesteśmy pewni, że nawet początkujący świetnie sobie poradzą ;) Potem wystarczy już tylko odwiedzić mamę i wspólnie delektować się słodkościami.


Przepis na Ciasto Kawowe

Połączenie kawy i czekolady to najlepszy sposób na doskonały nastrój od ręki ;) Ciasto kawowe z poniższego przepisu jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. To świetny dodatek do ulubionej kawy lub herbaty.

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki masła (roztopionego)
2 jajka
1 szklanka mocnej kawy (schłodzonej)
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę:

- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie ciasta:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj tłuszczem i posyp mąką formę do pieczenia (ok. 23x33 cm).
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W osobnej misce ubij jajka z maślanką (lub jogurtem), schłodzoną kawą, roztopionym masłem i ekstraktem waniliowym.
4. Połącz mokre składniki z suchymi i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
5. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie polewy:

1. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu.
2. Dodaj kawę i ekstrakt waniliowy, następnie stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka i bez grudek.

Jeśli polewa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej kawy; jeśli zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru.

Ostatni krok:

Poczekaj aż ciasto ostygnie, rozsmaruj na nim polewę kawową.
Pozwól polewie stężeć przed pokrojeniem ciasta na kawałki.

Kawy, które idealnie sprawdzą się do przygotowania Ciasta Kawowego:

> Supracafe Ecologico, 1 kg < > Supracafe Fairtrade, 1 kg <  > Caffe Hardy Zanzibar BIO, 1 kg <

 

Przepis na Ciasteczka Kawowe

Intensywna kawa oraz maślane, delikatne ciasto - idealne połączenie dla wszystkich miłośników kawy i domowych wypieków. Przygotowanie Ciasteczek Kawowych jest bardzo proste, a efekty przepyszne!

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (polecamy: Kawę rozpuszczalna Lavazza Decaffeinato Expert)
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 szklanka masła (miękkiego)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki białego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka posiekanej czekolady lub czekoladowych wiórków (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W małej miseczce rozpuść kawę rozpuszczalną w gorącej wodzie, mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
4. W dużej misce ubij masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę.
5. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając po każdym dodaniu.
6. Dodaj ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną kawę, mieszając, aż składniki się połączą.
7. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając na niskich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto.
8. Jeśli używasz, dodaj posiekaną czekoladę lub czekoladowe wiórki i delikatnie wymieszaj.
9. Za pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów nabieraj porcje ciasta i formuj kulki.
10. Układaj kulki na przygotowanej blaszce, zachowując odstępy między ciasteczkami, ponieważ będą się rozpływać podczas pieczenia.
11. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut, lub aż brzegi będą lekko złote, a środek nadal miękki.
12. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka na blaszce przez kilka minut, aby stwardniały, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

I gotowe! 

Najlepszy prezent dla mamy

Jesteśmy pewni, że prezent przygotowany samodzielnie sprawi mamie ogromną przyjemność. Oba wypieki możesz udekorować według własnego uznania, ciasteczka możesz umieścić w atrakcyjnej puszce lub dekoracyjnym słoiczku. 

A jeśli szukasz oryginalnych inspiracji prezentowych w postaci kawy lub herbaty, koniecznie sprawdź ofertę makamade.pl. Dbamy o to, aby w naszym sklepie pojawiały się wyłącznie sprawdzone, dobrej jakości produkty, dzięki który każdy dzień to okazja do okrywania zupełnie nowych smaków i aromatów.



Pokaż więcej wpisów z Maj 2024

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 208 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-05
Wszystko ok szybka wysyłka.
2024-05-10
Wszystko na najwyższym poziomie!
pixelpixel