Jak przygotować perfekcyjne espresso? Przeczytaj!
Ciemne, intensywne, pobudzające, z charakterystyczną cremą… Takie jest prawdziwe espresso! Dla wielu miłośników tego naparu, samo jego przygotowanie i delektowanie się każdym łykiem jest ważnym, codziennym rytuałem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o włoskim espresso oraz poznać tajniki jego przygotowania, czytaj dalej!
Początki espresso
Wielu osobom espresso kojarzy się z klimatycznymi, włoskimi kawiarniami… Nic dziwnego! Pierwszy ekspres do espresso skonstruował Włoch Luigi Bezzera w 1901 roku. Dwa lata później sprzedał patent Pavoniemu. Ten wprowadził do urządzenia poprawki i rozpowszechnił ekspres.
We Włoszech powstała nawet instytucja o nazwie Istituto Nazionale Espresso Italiano (INEI), której zadaniem jest propagowanie i ochrona autentycznego espresso.
Na przestrzeni lat z pomocą nowych technologii powstały doskonałej jakości ekspresy ciśnieniowe, które są dedykowane przygotowaniu perfekcyjnego espresso.
Co sprawia, że espresso jest tak wyjątkowe?
Na przygotowanie idealnego espresso wpływa kilka czynników. Poznaj najważniejsze z nich:
- jakość wody – podobnie jak przy przygotowaniu innych naparów, także do espresso warto używać filtrowanej wody. Dzięki temu espresso będzie miało znacznie lepszy smak i aromat.
- ilość wody – do przygotowania tradycyjnego espresso potrzeba 25-30 ml wody
- temperatura wody – do przygotowania espresso woda powinna osiągnąć temperaturę w granicach 90,5-95 stopni Celsjusza
- ciśnienie i czas ekstrakcji – espresso wymaga krótkiego czasu ekstrakcji (do 30 sekund) oraz wysokiego ciśnienia, pod wpływem którego woda zostaje przepuszczana przez zmielone ziarna kawy
- zmielenie ziaren – do espresso wykorzystuje się drobno zmielone ziarna, to ważne, aby uzyskać pełny smak i odpowiednią konsystencję naparu
- wybór kawy – do espresso zaleca się wykorzystanie najlepszej jakości kawy od sprawdzonych producentów oraz mieszanek różnych gatunków ziaren. Poniżej znajdziesz rekomendowane przez nas pozycje dostępne w makamade.pl
> Pellini Espresso Bar N.9 Cremoso < | > Kawa ziarnista Hardy Europa < | > Kawa ziarnista BAZZARA < |
- ilość kawy – na jedną porcję espresso przypada 7-8 g zmielonej kawy.
- ubicie kawy – umieszczając kawę np. w koszyczku kolbowym warto zwrócić uwagę, aby zbyt mocno jej nie ubijać. To spowoduje nadekstrakcję i wpłynie na niepożądany smak kawy.
- podanie espresso – samo przygotowanie espresso to nie wszystko! Tradycyjnie ten aromatyczny napar serwuje się w filiżance lub szklance dedykowanej espresso o grubszej ściance. Ważne, aby naczynie zostało ogrzane przed podaniem kawy.
Jeśli szukasz eleganckich filiżanek i szklanek do serwowania espresso, sprawdź nasze propozycje!
> Szklanki do espresso ZWILLING SORRENTO < | > Filiżanka do espresso i spodek Hardy < |
Efekt końcowy!
Charakterystyczne cechy espresso to wyrazisty smak, intensywny aromat, gęsta, aksamitna struktura. Na powierzchni espresso powstaje delikatna crema, czyli pianka w orzechowym kolorze. To w niej zawarte są olejki aromatyczne. Smak espresso to idealny balans między kwasowością a słodyczą. Każdy łyk pozostawia przyjemny posmak gorzkiej czekolady.
Przed wypiciem espresso, warto przepłukać kubki smakowe kieliszkiem wody. To sprawi, że chwila z kawą będzie jeszcze przyjemniejsza i intensywniejsza.