Jak przygotować perfekcyjne espresso? Przeczytaj!

2022-07-28
Jak przygotować perfekcyjne espresso? Przeczytaj!

Ciemne, intensywne, pobudzające, z charakterystyczną cremą… Takie jest prawdziwe espresso! Dla wielu miłośników tego naparu, samo jego przygotowanie i delektowanie się każdym łykiem jest ważnym, codziennym rytuałem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o włoskim espresso oraz poznać tajniki jego przygotowania, czytaj dalej!

Początki espresso

Wielu osobom espresso kojarzy się z klimatycznymi, włoskimi kawiarniami… Nic dziwnego! Pierwszy ekspres do espresso skonstruował Włoch Luigi Bezzera w 1901 roku. Dwa lata później sprzedał patent Pavoniemu. Ten wprowadził do urządzenia poprawki i rozpowszechnił ekspres.

We Włoszech powstała nawet instytucja o nazwie Istituto Nazionale Espresso Italiano (INEI), której zadaniem jest propagowanie i ochrona autentycznego espresso.

Na przestrzeni lat z pomocą nowych technologii powstały doskonałej jakości ekspresy ciśnieniowe, które są dedykowane przygotowaniu perfekcyjnego espresso.

Co sprawia, że espresso jest tak wyjątkowe?

Na przygotowanie idealnego espresso wpływa kilka czynników. Poznaj najważniejsze z nich:

- jakość wody – podobnie jak przy przygotowaniu innych naparów, także do espresso warto używać filtrowanej wody. Dzięki temu espresso będzie miało znacznie lepszy smak i aromat.

- ilość wody – do przygotowania tradycyjnego espresso potrzeba 25-30 ml wody

- temperatura wody – do przygotowania espresso woda powinna osiągnąć temperaturę w granicach 90,5-95 stopni Celsjusza

- ciśnienie i czas ekstrakcji – espresso wymaga krótkiego czasu ekstrakcji (do 30 sekund) oraz wysokiego ciśnienia, pod wpływem którego woda zostaje przepuszczana przez zmielone ziarna kawy

- zmielenie ziaren – do espresso wykorzystuje się drobno zmielone ziarna, to ważne, aby uzyskać pełny smak i odpowiednią konsystencję naparu

- wybór kawy – do espresso zaleca się wykorzystanie najlepszej jakości kawy od sprawdzonych producentów oraz mieszanek różnych gatunków ziaren. Poniżej znajdziesz rekomendowane przez nas pozycje dostępne w makamade.pl

> Pellini Espresso Bar N.9 Cremoso < > Kawa ziarnista Hardy Europa <  > Kawa ziarnista BAZZARA <

 

- ilość kawy – na jedną porcję espresso przypada 7-8 g zmielonej kawy.

- ubicie kawy – umieszczając kawę np. w koszyczku kolbowym warto zwrócić uwagę, aby zbyt mocno jej nie ubijać. To spowoduje nadekstrakcję i wpłynie na niepożądany smak kawy.

- podanie espresso – samo przygotowanie espresso to nie wszystko! Tradycyjnie ten aromatyczny napar serwuje się w filiżance lub szklance dedykowanej espresso o grubszej ściance. Ważne, aby naczynie zostało ogrzane przed podaniem kawy.

Jeśli szukasz eleganckich filiżanek i szklanek do serwowania espresso, sprawdź nasze propozycje!

> Szklanki do espresso ZWILLING SORRENTO <

> Szklanki do espresso ZWILLING SORENTO PLUS < 

> Filiżanka do espresso i spodek Hardy <

Efekt końcowy!

Charakterystyczne cechy espresso to wyrazisty smak, intensywny aromat, gęsta, aksamitna struktura. Na powierzchni espresso powstaje delikatna crema, czyli pianka w orzechowym kolorze. To w niej zawarte są olejki aromatyczne. Smak espresso to idealny balans między kwasowością a słodyczą. Każdy łyk pozostawia przyjemny posmak gorzkiej czekolady.

Przed wypiciem espresso, warto przepłukać kubki smakowe kieliszkiem wody. To sprawi, że chwila z kawą będzie jeszcze przyjemniejsza i intensywniejsza.

Polecane

KAWA ZIARNISTA PELLINI TOP 1KG

KAWA ZIARNISTA PELLINI TOP 1KG

91,50 zł1699.80 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.97 / 5.00 141 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-12-04
Wszystko ok!
2022-11-27
Wszystko szybko i profesjonalnie.Polecam.
pixel