Jak przygotować perfekcyjne espresso? Przeczytaj!

2022-07-28
Jak przygotować perfekcyjne espresso? Przeczytaj!

Ciemne, intensywne, pobudzające, z charakterystyczną cremą… Takie jest prawdziwe espresso! Dla wielu miłośników tego naparu, samo jego przygotowanie i delektowanie się każdym łykiem jest ważnym, codziennym rytuałem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o włoskim espresso oraz poznać tajniki jego przygotowania, czytaj dalej!

Początki espresso

Wielu osobom espresso kojarzy się z klimatycznymi, włoskimi kawiarniami… Nic dziwnego! Pierwszy ekspres do espresso skonstruował Włoch Luigi Bezzera w 1901 roku. Dwa lata później sprzedał patent Pavoniemu. Ten wprowadził do urządzenia poprawki i rozpowszechnił ekspres.

We Włoszech powstała nawet instytucja o nazwie Istituto Nazionale Espresso Italiano (INEI), której zadaniem jest propagowanie i ochrona autentycznego espresso.

Na przestrzeni lat z pomocą nowych technologii powstały doskonałej jakości ekspresy ciśnieniowe, które są dedykowane przygotowaniu perfekcyjnego espresso.

Co sprawia, że espresso jest tak wyjątkowe?

Na przygotowanie idealnego espresso wpływa kilka czynników. Poznaj najważniejsze z nich:

- jakość wody – podobnie jak przy przygotowaniu innych naparów, także do espresso warto używać filtrowanej wody. Dzięki temu espresso będzie miało znacznie lepszy smak i aromat.

- ilość wody – do przygotowania tradycyjnego espresso potrzeba 25-30 ml wody

- temperatura wody – do przygotowania espresso woda powinna osiągnąć temperaturę w granicach 90,5-95 stopni Celsjusza

- ciśnienie i czas ekstrakcji – espresso wymaga krótkiego czasu ekstrakcji (do 30 sekund) oraz wysokiego ciśnienia, pod wpływem którego woda zostaje przepuszczana przez zmielone ziarna kawy

- zmielenie ziaren – do espresso wykorzystuje się drobno zmielone ziarna, to ważne, aby uzyskać pełny smak i odpowiednią konsystencję naparu

- wybór kawy – do espresso zaleca się wykorzystanie najlepszej jakości kawy od sprawdzonych producentów oraz mieszanek różnych gatunków ziaren. Poniżej znajdziesz rekomendowane przez nas pozycje dostępne w makamade.pl

> Pellini Espresso Bar N.9 Cremoso < > Kawa ziarnista Hardy Europa <  > Kawa ziarnista BAZZARA <

 

- ilość kawy – na jedną porcję espresso przypada 7-8 g zmielonej kawy.

- ubicie kawy – umieszczając kawę np. w koszyczku kolbowym warto zwrócić uwagę, aby zbyt mocno jej nie ubijać. To spowoduje nadekstrakcję i wpłynie na niepożądany smak kawy.

- podanie espresso – samo przygotowanie espresso to nie wszystko! Tradycyjnie ten aromatyczny napar serwuje się w filiżance lub szklance dedykowanej espresso o grubszej ściance. Ważne, aby naczynie zostało ogrzane przed podaniem kawy.

Jeśli szukasz eleganckich filiżanek i szklanek do serwowania espresso, sprawdź nasze propozycje!

> Szklanki do espresso ZWILLING SORRENTO <

> Szklanki do espresso ZWILLING SORENTO PLUS < 

> Filiżanka do espresso i spodek Hardy <

Efekt końcowy!

Charakterystyczne cechy espresso to wyrazisty smak, intensywny aromat, gęsta, aksamitna struktura. Na powierzchni espresso powstaje delikatna crema, czyli pianka w orzechowym kolorze. To w niej zawarte są olejki aromatyczne. Smak espresso to idealny balans między kwasowością a słodyczą. Każdy łyk pozostawia przyjemny posmak gorzkiej czekolady.

Przed wypiciem espresso, warto przepłukać kubki smakowe kieliszkiem wody. To sprawi, że chwila z kawą będzie jeszcze przyjemniejsza i intensywniejsza.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

Kawa ziarnista Hardy Zanzibar Bio 1kg

Kawa ziarnista Hardy Zanzibar Bio 1kg

120,00 zł102,00 zł2040 pkt.
Kawa ziarnista Pellini Top 1kg

Kawa ziarnista Pellini Top 1kg

91,50 zł1699.80 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.98 / 5.00 174 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-01
Przesyłka dotarła bardzo szybko, polecam sklep
2023-11-30
Bardzo dobry kontakt, realizacja zgodnie z ustaleniami. Polecam.
pixelpixel