Kawa body - co to? Dowiedz się czym jest body i co ma na nie wpływ.
Termin „body” oznacza cielistość kawy, inaczej mówiąc ciężkość naparu. Body możemy określić jako lekkie, średnie i ciężkie lub zamiennie niskie, średnie, wysokie.
Na body wpływa kilka istotnych czynników od miejsca pochodzenia ziaren, po samą metodę parzenia kawy. O wszystkich szczegółach piszemy w artykule.
Czym jest body?
Zazwyczaj, gdy pijemy kawę najpierw zwracamy uwagę na jej smak, wygląd oraz aromat. Jednak istnieje wiele dodatkowych aspektów, które towarzyszą delektowaniu się ulubionym naparem. Gdy pijesz espresso w kawiarni zazwyczaj zauważasz aksamitną cremę na jego powierzchni, sama konsystencja jest gęsta i lepka. Każdy łyk pozostawia w ustach posmak kawy. Z kolei, gdy spróbujesz kawy z ekspresu przelewowego jest ona przejrzysta, klarowna, herbaciana. Nie czujesz wyraźnego posmaku po jej wypiciu.
Jak już wiesz, body określa się jako ciężkość naparu. Fizyczne wrażenia to mouthfeel. Dzisiaj przyjrzymy się body i temu skąd ta ciężkość się bierze.
Ziarna mają w sobie różne substancje. Część z nich rozpuszcza się w wodzie, druga część np. białka i tłuszcze pozostają w naparze i determinują smak, aromat oraz konsystencję kawy. Im więcej w kawie substancji nierozpuszczalnych tym cięższy napar otrzymamy. Mówimy wtedy o wysokim body.
Co wpływa na body?
Jest kilka czynników, które musimy wziąć pod uwagę podczas wyboru i parzenia kawy. Na samym początku należy sugerować się tym, co znajduje się na opakowaniu czy w opisie: pochodzenie ziaren, warunki uprawy, metoda obróbki. Kawy o wysokim body najczęściej będą pochodzić z plantacji położonych wysoko ponad poziomem morza, na terenach zacienionych, na żyznych glebach. Kawy o lekkim body odwrotnie. Plantacje znajdują się na niskich wysokościach nad poziomem morza, gdzie gleby mogą być uboższe.
Polecane kawy o wysokim body
Kawa ziarnista Hardy Universo - LINK | Kawa ziarnista Quba Caffe No.2 - LINK | Kawa ziarnista Quba Caffe No.4 - LINK |
Metody parzenia kawy a body
Gdy już wybierzesz kawę, która najlepiej odpowiada Twoim preferencją, zwróć uwagę na metodę parzenia. Jeśli chcesz uzyskać cięższe espresso z aksamitną cremą, najlepszym wyborem będzie zaparzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym. To właśnie ciśnienie odgrywa tu kluczową rolę. Podczas ekstrakcji z ziaren wydobywane są naturalne olejki, którymi możemy się potem delektować. Inne metody, które również umożliwiają uzyskanie wysokiego lub średniego body to kawiarka oraz french press.
Klarowną, herbacianą, łagodną kawę uzyskujemy wybierając np. ekspres przelewowy, chemex, V60. Te metody wymagają użycia filtra, który zatrzymuje olejki i tym samym redukuje gęstość naparu.
W poszukiwaniu Twojej idealnej kawy…
Kawa o wysokim body wydaje się być atrakcyjnym wyborem, jeśli zależy Ci na intensywnym smaku i aromacie. Jednak może się okazać, że zbyt wiele naturalnych olejków w rzeczywistości nie przypadnie Ci do gustu, wtedy warto poeksperymentować!
Wybierając kawę o wysokim body możesz nieco obniżyć ciężkość naparu przez skrócenie czasu parzenia, wykorzystanie kawiarki lub metody przelewowej z użyciem filtra papierowego, zmniejszeniu porcji kawy.
Wybierając kawę o średnim lub niskim body możesz je podwyższyć przez dodanie większej porcji kawy, dłuższy czas parzenia lub zamieniając metody przelewowe, które zatrzymują przenikanie naturalnych olejków na kawiarkę czy ekspres ciśnieniowy.