Kawa po turecku – prosty sposób na esencjonalny napar!

2022-11-07
Kawa po turecku – prosty sposób na esencjonalny napar!

Kawa po turecku jest często mylona z kawą parzoną. Aby przygotować ten intensywny, esencjonalny napar, nie wystarczy zalać kawy gorącą wodą. W tym wpisie odkrywamy przed Tobą tajniki kawy po turecku i pokazujemy krok po kroku, jak uzyskać doskonały efekt.

Kawa po turecku wielu osobom kojarzy się z mocną, intensywną, czarną kawą. W Polsce przez długi czas przygotowywano kawę zalewając mielone ziarna wrzątkiem. Aktualnie w dobie ekspresów do kawy, częściej delektujemy się smakiem espresso czy latte. Jednak warto eksperymentować i poszerzać kawowe horyzonty czerpiąc z tradycji innych kultur.

Rytuał przygotowywania kawy po turecku

W naszym wpisach wielokrotnie odnosimy się do określenia „rytuał” opisując przygotowywanie kawy. Odkrywanie nowych smaków i sposób przyrządzania kawy mogą być ogromną przyjemnością. Wystarczy zarezerwować sobie trochę czasu.

Kawa po turecku to określenie rytuału przygotowania kawy wpisujący się tradycje krajów Bliskiego Wchodu oraz niektórych państw europejskich, w tym: Turcji czy Grecji. Nazwę zawdzięcza krajowi, w który została spopularyzowana. Warto wspomnieć, że oryginalna „Türk kahvesi” jest na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Taka kawa charakteryzuje się wysoką intensywnością, jest gęstsza od tradycyjnego espresso, ponieważ jest serwowana z fusami, ma bogaty smak i aromat. Przygotowuje się ją z cukrem oraz kardamonem.

Kawa po turecku to „Kahve”. Wyróżnia się trzy rodzaje kawy po turecku: „sade”, czyli kawa gorzka, „orta” – średnio słodka i „sekerii” – bardzo słodka.

Jak przygotować kawę po turecku?

Do przygotowania kawy po turecku według tradycyjnej receptury potrzebujesz tygielka – zwanego dżezwą. Jeśli go nie masz, możesz na początku zastąpić tygielek małym garnuszkiem.

Kolejnym ważnym składnikiem jest wybór odpowiedniej kawy. Tradycyjnie bazą kawy po turecku są ziarna 100% Arabica. Muszą być bardzo drobno zmielone (drobniej niż do espresso). Poniżej znajdziesz propozycje, które naszym zdaniem idealnie sprawdzą się do przygotowania kawy po turecku.

Polecane kawy od makamade.pl:

> Supracafe 100% Arabica Ecologico AMUCC < > Hardy Peru 100% Arabica BIO Single Origin <  >Supracafe 100% Arabica Ecologico<

Kolejnymi składnikami, które należy przygotować są: przefiltrowana woda, cukier, kardamon. 

Kawa po turecku – przepis podstawowy krok po kroku na 1 porcję kawy

1. Do tygielka lub garnuszka wsyp 1 łyżeczkę drobno zmielonej kawę, cukier (ilość wg własnych preferencji) oraz kardamon (ilość wg własnych preferencji)

2. Dolej półtorej filiżanki wody.

3. Postaw tygielek lub garnuszek na małym ogniu. Możesz zamieszać całość, ale tylko do momentu aż nie zacznie się gotować. 

4. Bardzo ważne jest to, aby kawa nie gotowała się na ogniu. Kiedy zauważysz, że temperatura jest wysoka, a napar zaczyna się gotować, od razu zdejmij kawę z ognia. 

5. Pozostaw kawę do ostudzenia, a następnie powtórz kroki 3. oraz 4. jeszcze dwa razy.  

6. Po ostatnim zdjęciu kawy z ognia, pozostaw ją do ostygnięcia na kilka minut. Dzięki temu fusy opadną na dno naczynia. 

7.  Po tym czasie przelej kawę do filiżanki i gotowe! 

Serwowanie kawy po turecku

Tradycyjnie kawę po turecku podaje się w małych, ozdobnych filiżankach „demitasse”. Z powodzeniem sprawdzą się także inne filiżanki. Zajrzyj TUTAJ i wybierz taką, która najbardziej odpowiada Twoim preferencjom.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Cię do podjęcia próby przygotowania esencjonalnej kawy po turecku. Wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne, choć na pewno wymaga cierpliwości. Powodzenia! 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 194 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-19
Profesionalna I bardzo Mila .
2023-12-24
Jak zwykle niezawodny! Sama będę kontynuowała zakupy i polecam innym niezdecydowanym
pixelpixel