Kultura picia kawy - czyli jak się pije kawę w Europie

2022-08-17
Kultura picia kawy - czyli jak się pije kawę w Europie

Co kraj to obyczaj. Podróżując po różnych zakątkach świata nie da się nie zauważyć, że kawa stanowi ważny element kultury i codziennych rytuałów. Jednak w zależności od miejsca, jej przygotowanie i serwowanie będzie wyglądało inaczej. W tym wakacyjnym wpisie przyjrzymy się dokładniej kulturze picia kawy w krajach europejskich.

Włochy

Espresso! Włochy to niemal synonim intensywnego, aromatycznego espresso z aksamitną cremą. I nie bez powodu. To właśnie w ten kraj jest kolebką tradycyjnego espresso, czyli kawy o pojemności 25-30 ml przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym. Dzięki takiej metodzie z ziaren kawy wydobywa się intensywny smak i aromat, a sam napój ma gęstą konsystencje, pozostawiając wyrazisty posmak z każdym łykiem.

Jednak Włosi nie zaczynają dnia od pobudzającego espresso. To domena pory popołudniowej. Do godziny 11:00 rano, w ramach śniadania, wypija się raczej kawy z dodatkiem mleka w towarzystwie rogalika. Np. cappuccino. Potem nie pija się już kaw mlecznych. W niektórych miejscach kawa mleczna popołudniu będzie wręcz niedostępna.

We włoskich kawiarniach jest dostępnych więcej wariacji na bazie tradycyjnego espresso (un caffè). Risretto to dawka kawy odpowiadająca jednemu espresso, lecz przygotowywana z połową ilości wody (ok. 15 ml). Un caffè lungo (przedłużone espresso) zawiera z kolei nieco więcej wody niż espresso. Un caffè doppio to po prostu podwójne espresso. A un caffè americano to espresso zalane gorącą wody – kawa najbardziej zbliżona do tej, którą pijemy w Polsce.

Spróbuj tych kaw od włoskich producentów:

 

> Kawa ziarnista BAZZARA < > Pellini TOP 100% Arabica <  Kawa ziarnista Hardy Universo <

Hiszpania

W Hiszpanii odpowiednikiem espresso (czyli włoskiej „un caffè”) jest Café solo. Jednak rodzajem kawy najbardziej kojarzonym z Hiszpanią jest Café cortado, czyli espresso podawane z gorącym mlekiem w proporcji mniej więcej pół na pół. Podobnie jak we Włoszech włoskiej kawę mleczną Hiszpanie piją przed południem, przed pracą. Inną popularną kawą mleczną w Hiszpanii jest Café con leche (kawa z mlekiem). W zależności od regionu Hiszpanii serwuje się ją jako gotową kawę, lub jako espresso + mleko (podaje się espresso i mleko w dzbanuszku, które dolewa się już przy stoliku). Hiszpanie piją kawę przez cały dzień (także tą z mlekiem), wliczając w to późne godziny wieczorne. Kawa jest sposobem na odprężenie i relaks.

Spróbuj tych kaw od hiszpańskiego producenta:

> Speciality Hacienda Supracafé < > Supracafé Fairtrade Colombia <  > Supracafé Ecuatorial 100% Arabica <

Francja

Kawa z mlekiem (Cafe crème – nazwa dla kawy zamawianej w kafejce / Café au lait – nazwa dla tej przyrządzanej w domu) i croissant – oto francuskie śniadanie! Ciekawy poranny rytuał picia porannej kawy we Francji, szczególnie w jej północnej części, polega na serwowaniu mlecznej kawy w specjalnych miseczkach („bulkach”). Francuzi maczają w niej bagietkę czy crossainta. Oczywiście poza porą śniadaniową, Francuzi także przepadają za czarną kawą. Stosuje się tu jednak nieco inne nazwy na popularne kawy, np.: „espresso” to we Francji „expresso”, a „americano” to „cafe noir”. We Francji kawy nie pije się w pośpiechu. To element spotkań towarzyskich i przyjemnego spędzania czasu.

Szwecja

Według badań przeprowadzonych w 2021 r. przez International Coffee Organization wynika, że to w krajach skandynawskich wypija się najwięcej kawy rocznie (12 kg na osobę rocznie. Porównując, w Polsce przypada 3 kg/ os. rocznie). W kontekście samej kultury picia kawy w Szwecji na myśl od razu przychodzi słynna „fika”. Sam termin odnosi się do „przerwy na kawę” i ma korzenie w historii szwedzkich rolników, którzy mieli wyznaczone pory na przerwę od obowiązków. Aktualnie „fika” to przerwy w pracy, jak i poza nią. Ważna jest rola tego rytuału, który ma służyć zacieśnianiu więzi społecznych. Tradycyjna fika łączy się ze słodką przekąską. Kawę pije się w towarzystwie „kanelbullar” (słodkich bułeczek cynamonowych) lub „kaffebrod” wypieku podobnego do naszej drożdżówki.

Chorwacja

W zależności od regionu Chorwacji poranna kawa może być wypijana szybko, w drodze do pracy (północna część Chorwacji), niespiesznie, przy kawiarnianym stoliku (południowa część Chorwacji) lub w domu (np. Dalmacja). W tym kraju bez problemu napijesz się intensywnego espresso, a także kawy z mlekiem. Nie ma tu podziału na rodzaj kawy w zależności od pory dnia. W samej Dalmacji przerwa na kawę to święty czas relaksu. Nawet w intensywne, pełne obowiązków dni czas na spokojne wypicie kawy musi się znaleźć! W tym regionie poranną, czarną kawę wypija się zazwyczaj w domu i przygotowuje się ją w dżezwie, czyli tygielku.

Irlandia

W Irlandii zdecydowanie bardziej zakorzeniona jest tradycja picia herbaty. Jednak warto wspomnieć o najpopularniejszej wersji kawy, która pochodzi właśnie z tego kraju – Irish coffee, czyli kawa po irlandzku. Mieszanka intensywnej, czarnej kawy, irlandzkiej whiskey, gęstej bitej śmietany i cukru trzcinowego jest słodka, rozgrzewająca i pobudzająca. Irish coffee została spopularyzowana w połowie lat XX i od tego czasu doskonale sobie radzi w kawiarniach w różnych zakątkach świata.

 

Jak widać, każda kultura ma swój własne podejście do picia kawy oraz zwyczaje z tym związane. Warto być otwartym i próbować lokalnych wersji kaw. Jeśli w długie zimowe miesiące zamarzy Ci się popołudnie z włoskim espresso lub mleczną Cafe cortado w stylu hiszpańskim, spróbuj mieszanek pochodzących od producentów z wybranego kraju, które znajdziesz w naszym sklepie. 

 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 209 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-24
Szybka i profesjonalna obsługa.
2024-09-19
Bardzo profesjonalna obsługa klienta. Polecam zakupy w tym sklepie.
pixelpixel