Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające, jesienne kawy!

2022-10-20
Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające, jesienne kawy!

Jesień w pełni, dni coraz krótsze, a poranki chłodniejsze... Zapewne nie raz zatęsknisz za wiosennym słońcem i ciepłem. W takich chwilach warto skorzystać ze sprawdzonych sposób, które pomogą Ci przetrwać ten czas możliwie jak najprzyjemniej. Poznaj nasze ulubione przepisy na rozgrzewające, aromatyczne kawy, a jesienne poranki i popołudnia staną się wyjątkową chwilą relaksu.  

Przyprawy, które dodadzą Ci mocy!

Zanim przejdziemy do przepisów na jesienne, rozgrzewające kawy, chcemy Cię wprowadzić w świat przypraw o niezwykłych właściwościach! Warto po nie sięgać w okresie jesienno-zimowym, aby naturalnie wzmacniać organizm.  

Cynamon - bardzo dobre źródło żelaza, wapnia, manganu, fosforu oraz potasu. Jest powszechnie stosowany w walce z nadwagą. Obniża poziom cukru we krwi oraz przyśpiesza przemianę materii. Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Cynamon to skuteczny pomocnik, gdy dopada Cię przeziębienie.

Imbir - ma właściwości rozgrzewające ciało. Działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i przeciwwymiotne. Podobnie jak cynamon ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne oraz korzystnie wpływa na procesy trawienia.

Goździki - są źródłem wielu witamin (A, K, E, D, C i witamin z grupy B) i minerałów (potasu, wapnia, manganu, cynku, fosforu, sodu, kwasu foliowego, selenu, magnezu i kwasów omega 3). Goździki pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Usuwają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób. Mają właściwości antydepresyjne oraz kojące.

Powyższe przyprawy to must have w jesienno-zimowej kuchni! Poznaj przepisy na przepyszne, aromatyczne kawy z ich wykorzystaniem.

Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte jest kwintesencją smaków jesieni! To aromatyczna kawa na bazie intensywnego espresso, spienionego mleka z dodatkiem sezonowej dyni i rozgrzewających przypraw. Jedna z propozycji na przyjemny wieczór z książką w ręku. Pumpkin Spice Latte powstaje na bazie syropu korzennego. Zacznij od niego:

Składniki na syrop korzenny z puree z dyni*:

  • 2-3 łyżki puree z dyni (puree z pieczonej dyni: obraną dynię pokrój na niewielkie kawałki i piecz ok. pół godziny w temp. 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksuj na gładkie puree.)
  • mieszanka przypraw korzennych – 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka świeżo zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków
  • 3/4 szklanki wody
  • 100 g cukru brązowego lub trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* Z podanych proporcji uzyskasz syrop korzenny, który wystarczy do przygotowania kilku Pumpkin Spice Latte. Syrop należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce.

Przygotowanie syropu:

1. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, przyprawy oraz ekstrakt z wanilii.

2. Wymieszaj składniki i gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu, często mieszając.

3. Po tym czasie pozostaw syrop do ostygnięcia.

4. Gdy syrop wystygnie, przelej go przez sitko do buteleczki lub słoiczka.

Syrop jest gotowy! Czas na kawę Pumpkin Spice Latte! 

Składniki:

  • 1 lub 2 porcje espresso - wypróbuj kawę ziarnistą QUBA CAFFE No. 2*, której profil smakowy charakteryzuje się czekoladową słodyczą i nutami korzenno-orzechowymi
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 2-3 łyżeczki syropu korzennego z puree z dyni
  • bita śmietana

Przygotowanie kawy Pumpkin Spice Latte:

1. Spień mleko - możesz wykorzystać spieniacz automatyczny lub spienić mleko w słoiku.

3. Przygotuj porcję pojedynczego lub podwójnego espresso.

4. Do spienionego mleka dodaj 2-3 łyżeczki syropu korzennego z puree z dyni. Mieszaj, aż do momentu, gdy mleko uzyska pomarańczową barwę.

5. Do przezroczystej szklanki wlej porcję Espresso oraz spienione mleko wymieszane z syropem.

6. Całość udekoruj bitą śmietaną.

7. Posyp cynamonem, gorzką czekoladą lub pokruszonymi pierniczkami.

Pyszne i rozgrzewające Pumpkin Spice Latte gotowe!

*QUBA CAFFE No. 2. Świeżo palona w lokalnej palarni - 80% Arabica, 20% Robusta. Jej charakterystyczne cechy smakowe to niska kwasowość, czekoladowa słodycz i nuta korzenno-orzechowa dająca jej niezwykłą moc i charakter.

 

  KUP TERAZ >  

 

Kawa z rozgrzewającymi przyprawami

Kolejna propozycja to Kawa z rozgrzewającymi przyprawami! 

Składniki:

  • 8 g świeżo zmielonej kawy - polecamy CAFFE HARDY ZANZIBAR BIO*
  • przyprawy korzenne imbir, goździki, cynamon, kardamon, skórka z cytryny (dodaj szczyptę każdej przyprawy)   
  • 1-2 łyżeczki dowolnego słodzika, np.: miodu, brązowego cukru                                                                                 
  • opcjonalnie: 30 ml mleka

Przygotowanie:

1. Zagotuj w garnuszku 250-300 ml wody.

2. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp kawę i zamieszaj.

3. Dodaj przyprawy.

4. Gotuj przez kilka minut.

5. Opcjonalnie dodaj mleko.

*Kawa ziarnista Hardy Zanzibar BIO. Espresso charakteryzuje się idealną cremą, o doskonałej konsystencji w orzechowym kolorze. Mieszanka o delikatnym aromacie, wzbogacona o nuty cynamonu, fiołków i świeżych kwiatów oraz chleba tostowego. Każdy łyk to wyczuwalne średnie body, o idealnym balansie pomiędzy kwasowością, a goryczką, bez cierpkiego posmaku. 

 

  KUP TERAZ >  

 

Korzenna mokka z mlekiem roślinnym

Składniki:

  • 1 porcja espresso - polecamy Kawę ziarnistą speciality Hacienda Supracafe Borbon*, wzbogaconą o słodkie nuty miodu i orzechów                                                                                                               
  • mleko (może być też roślinne)                                                                                                                                      
  • kilka kostek gorzkiej czekolady                                                                                                                       
  • bita śmietana i ulubiona przyprawa (np. cynamon, kakao) do dekoracji

Przygotowanie:

1. Przygotuj espresso.

2. W osobnym garnuszku umieść kostki czekolady, zalej niewielką ilością mleka i rozpuść w kąpieli wodnej.

3. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gęstej, aksamitnej konsystencji.

4. Przelej czekoladę do szklanki, dolej espresso, a wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną i posyp ulubioną przyprawą.

*Kawa ziarnista speciality Hacienda Supracafe Borbon. Speciality Coffee Origin Kolumbia, 100% Arabica z naturalnego palenia - odmiana Borbon, obróbka Washed. Kawa w swojej charakterystyce jest słodka. Wyczuwalny miód oraz orzechy. Posiada wysokie body oraz średnią kwasowość. 

  KUP TERAZ >  

 

Mamy nadzieję, że nasze jesiennie, rozgrzewające propozycje przypadną Ci do gustu! Wypróbuj je i podziel się swoją opinią! Możesz dodać zdjęcie swojej kawy na Instagramie i nas oznaczyć @makadame.pl :)

Jeśli masz pytania dotyczące kawy, skontaktuj się z nami: sklep@makamade.pl Chętnie porozmawiamy i doradzimy w wyborze najlepszej dla Ciebie ;)

 

 

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.97 / 5.00 135 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-11-27
Wszystko szybko i profesjonalnie.Polecam.
2022-10-18
Szybko,sprawnie i profesjonalnie.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel