Przepisy na koktajle owocowo-kawowe
Koktajle owocowo-kawowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego śniadania czy lunchu. Szczególnie po długich zimowych miesiącach, mogą okazać się przyjemnym sposobem na zapewnienie sobie świeżej porcji składników odżywczych.
Dodatkową zaletą takich koktajli jest wsparcie w drodze do utraty zbędnych kilogramów. Jeśli chcesz zadbać o formę przed latem, warto włączyć je do swojej codziennej diety.
Połączenie soczystych owoców z aromatyczną kawą tworzy smaczny napój o interesującym smaku i orzeźwiającej energii. Poniżej znajdziesz nasze ulubione przepisy na koktajle owocowo-kawowe, które możesz przygotować w domu. Zajmie Ci to niewiele czasu, a do ich przyrządzenia wystarczy blender i wybrane składniki.
Przepis na Koktajl bananowy z kawą
Składniki na 1 porcję:
- 1 większy, dojrzały banan
- 1 porcja schłodzonego espresso (50-60 ml) - polecamy Kawę Hardy Zanzibar Bio
- pół szklanki schłodzonego mleka (tradycyjne lub roślinne)
- łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie miód lub inny syrop smakowy)
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Pokrój banana w plastry i umieść w blenderze.
2. Do blendera dodaj kawę, mleko oraz syrop klonowy.
3. Zmiksuj składniki na gładką masę.
4. Na koniec dodaj kostki lodu. Możesz jeszcze raz krótko zblendować, jeśli masz taką możliwość.
5. Przelej koktajl do wysokiej szklanki i ciesz się smakiem pysznego, zdrowego śniadania :)
Przepis na Koktajl kawowo-truskawkowy
Składniki na 1 porcję:
- pół szklanki truskawek (możesz też użyć jagód lub mieszanki owoców jagodowych -świeżych lub mrożonych)
- 1 porcja schłodzonego espresso (50-60 ml) - polecamy Kawę Supracafe Ecuatorial 100% Arabica
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka miodu lub syropu smakowego
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Umieść owoce w blenderze.
2. Do blendera dodaj kawę, jogurt oraz miód.
3. Zmiksuj składniki na gładką masę.
4. Na koniec dodaj kostki lodu. Możesz jeszcze raz krótko zblendować, jeśli masz taką możliwość.
5. Przelej do szklanki. Pyszny owocowy koktajl z dodatkiem kawy gotowy!
Przepis na Koktajl kawowy z mango i mietą
Składniki na 1 porcję:
- 1 owoc mango (możesz też wykorzystać mrożone owoce)
- 1 porcja schłodzonego espresso (50-60 ml) - polecamy Kawę Bazzara Dolcevivace
- pół szklanki schłodzonego mleka kokosowego
- kilka listów świeżej mięty
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
1. Umieść mango w blenderze (jeśli korzystasz ze świeżych owoców, pokrój je na mniejsze kawałki)
2. Do blendera dodaj kawę, mleko kokosowe oraz listki mięty.
3. Zmiksuj składniki na gładką masę.
4. Na koniec dodaj kostki lodu. Możesz jeszcze raz krótko zblendować, jeśli masz taką możliwość.
5. Przelej koktajl do wysokiej szklanki i udekoruj jeszcze kilkoma listkami mięty :)
Akcesoria, które przydadzą się do przygotowania pysznych koktajli:
> Blender Zwilling Enfinigy Srebrny < | > Blender Zwilling Enfinigy Czarny < | > Kubek Termiczny Vialli Design Fuori < |
Mamy nadzieję, że nasze propozycje będą dla Ciebie inspiracją do tworzenia własnych przepisów na orzeźwiające, dodające energii koktajle z kawą.
Smacznego!