Dobra kawa dla początkujących - praktyczny poradnik.
Chcesz wiedzieć, jak wybrać dobrą kawę?
Jeśli zależy Ci na samodzielnym przygotowaniu aromatycznej, intensywnej kawy, jak z kawiarni, przygotowaliśmy dla Ciebie krótki, praktyczny poradnik dla początkujących. Dowiesz się z niego m.in.: czym charakteryzują się ziarna Arabica i Robusta oraz jak stopień palenia ziaren wpływa na jej właściwości.
Arabica vs Robusta – jaka jest różnica?
Zacznijmy od rodzaju kawy. Czytając etykiety/opisy różnych dostępnych w sklepach kaw, pierwszą informacją, na jaką zwrócisz uwagę, będzie rodzaj kawy. Najczęściej natkniesz się na kawy na bazie ziaren Arabica lub mieszanki ziaren Arabica i Robusta, zdecydowanie rzadziej dostępne będą kawy na bazie samych ziaren Robusta. Jaka jest różnica? Już wyjaśniamy!
Ziarna Arabica charakteryzują się łagodnym smakiem, niższym poziomem goryczy i wyższą kwasowością. Arabica to idealna baza do czarnych kaw, np.: espresso czy americano.
Plantacje, skąd pochodzą ziarna Arabica znajdują się w Ameryce Łacińskiej, Indiach, Indonezja oraz wschodniej i centralnej Afryce. Warro wiedzieć, że na świecie wyróżnia się nawet 120 gatunków Arabica. Im wyżej nad poziomem morza znajdują się plantacje, tym lepszej jakości są ziarna.
Polecane kawy 100% Arabica
> Kawa ziarnista Hardy Peru < | > Kawa mielona Hardy Virginia < | Kawa ziarnista Supracafe < |
Ziarna Robusta nadają kawie większej intensywności w smaku, zawierają więcej kofeiny, kawa na bazie ziaren Robusta jest bardziej gorzka. To dobry wybór, jeśli lubisz mocna kawę lub wolisz napoje kawowe z dodatkiem mleka. Wyrazisty smak kawy będzie nadal wyczuwalny pomimo dodatku mleka.
Plantacje, skąd pochodzą ziarna Robusta znajdują się w Indiach, Indonezji, Afryce i południowej Azji.
Polecane kawa 100% Robusta
> Kawa ziarnista Hardy Universo <
Bardzo często producenci kawy oferują mieszanki ziaren Arabica i Robusta w różnych proporcjach. Warto po nie sięgnąć i eksperymentować, aby ostatecznie odnaleźć swój idealny smak!
Polecane kawy Arabica i Robusta
> Kawa mielona Hardy Europa < | > Kawa ziarnista Hardy Zanzibar BIO < | Kawa ziarnista Hardy Milano < |
Stopień palenia ziaren – co musisz o nim wiedzieć?
Na ostateczne wrażenia smakowe kawy wpływa też stopień palenia ziaren. Wyróżnia się 4 stopnie palenia: jasne, średnie, średnio ciemne i ciemne.
Palenie jasne to równoznacznik wyższej zawartości kofeiny w ziarnach. Ziarna są palone krócej, co pozwala zachować więcej smaków charakterystycznych dla danej plantacji, jednak nie wydobywa z nich pełni aromatu. Kawa może mieć posmak zbóż, jest też bardziej kwaskowata.
Palenie średnie nadaje ziarnom bardziej zrównoważony, harmonijny smak. Kawa na bazie takich ziaren jest nieco mniej kwaskowata niż w przypadku jasnego palenia. Obniża się też lekko poziom kofeiny.
Palenie średnio ciemne sprawia, że z ziaren wydobywa się więcej olejków aromatycznych, same ziarna są lekko połyskujące. Kawa z takich ziaren jest mniej kwaskowata, a poziom kofeiny ponownie się obniża. Wyczuwalne staja się nuty kakao.
Palenie ciemne pozwala na wydobycie z ziaren pełni aromatu. Kawa z takich ziaren będzie intensywna w smaku. Jednak ostatecznie wraz z dłuższym procesem palenia w wysokich temperaturach ziarna tracą swoje unikalne nuty smakowe i aromatyczne, charakterystyczne dla danej plantacji.
Kawa ziarnista vs. mielona – którą wybrać?.
Kawa mielona sprawdzi się w przypadku, kiedy wykorzystasz ją w krótkim okresie czasu (szybko wietrzeje) oraz kiedy zależy Ci na wygodzie (ziarna są już zmielone pod kątem odpowiedniej metody parzenia kawy).
Jednak, jeśli chcesz cieszyć się smakiem i aromatem świeżo mielonej kawy każdego dnia, warto wybrać kawę ziarnistą i zaopatrzyć się w dobrej jakości młynek. W makamade.pl znajdziesz kilka sprawdzonych przez nas urządzeń, które pozwalają m.in. dopasować stopień zmielenia ziaren do wybranej metody parzenia kawy, a przy tym są bardzo proste w obsłudze.
Polecany młynek marki Melita
> Młynek automatyczny do kawy Melita Molino <
Metoda parzenia kawy – jaką wybrać?
W tej kwestii także warto poeksperymentować. Możesz postawić na kawiarkę, dzięki której w prosty sposób przygotujesz czarną kawę, skupiając się na walorach smakowych i aromatycznych poszczególnych mieszanek.
Możesz też spróbować metod alternatywnych, takich jak Drip, Chemex, French Press czy AeroPress. Każda „nowość” to dla Ciebie kolejne cenne doświadczenie i wiedza.
To, na co musisz zwrócić uwagę na początku swojej drogi, to dopasowanie rodzaju kawy do danej metody parzenia. Czytaj zalecenia producenta w tej kwestii. W naszym sklepie przy każdej kawie umieściliśmy konkretne rekomendacje w tym zakresie.
Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu czujesz się pewniej i masz jeszcze większą motywację do odkrywania fantastycznego, różnorodnego świata kawy!
Nie wiesz od czego zacząć? Zajrzyj > TUTAJ < i sprawdź zestaw startowy Cafe Hardy.
Jeśli zapiszesz się do naszego NEWSLETTERA, dodatkowo odbierzesz rabat w wysokości 20 zł na pierwsze zakupy.