Dripper dla początkujących - jaką kawę wybrać?
Alternatywne metody parzenia kawy cieszą się coraz większą popularnością. Jedną z nich jest przygotowywanie kawy z wykorzystaniem drippera. To niepozorne i stosunkowo tanie urządzenie przekonuje do siebie nie tylko miłośników kawy, ale także osoby stawiające na proekologiczne rozwiązania.
Dripper jest jedną z przelewowych metod parzenia kawy. Drip jest bardzo prosty w obsłudze, nawet dla początkujących koneserów. W sklepach możesz spotkać urządzenia, które samodzielnie podgrzewają wodę i parzą kawę, albo takie, które wystarczy postawić na kubku czy filiżance i samodzielnie zalać kawę gorącą wodą.
Dripper ZWILLING ENFINIGY
Jedną z najważniejszych cech drippera ZWILLING ENFINIGY jest jednowarstwowy filtr ze stali nierdzewnej, który posiada mikroszczeliny pozwalające lepiej przenosić aromaty i olejki kawowe. Kawa przygotowana w dripperze jest bardzo intensywna oraz aromatyczna.
Dripper ZWILLING ENFINIG posiada z boku uchwyt do wygodnego przenoszenia i łatwego opróżniania oraz praktyczny składany uchwyt do wyjmowania go z ekspresu. Po użyciu filtr ze stali nierdzewnej można łatwo umyć w zmywarce. Oznacza to, że nie potrzebujesz korzystać z wymiennym filtrów, a to oszczędność dla Ciebie i rozwiązanie przyjazne środowisku.
Chcesz dowiedzieć się więcej o produkcie? Kliknij TUTAJ
Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w dripie?
Na pierwszym miejscu postaw na jakość kawy. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia, zachęcamy Cię do testowania różnych wariantów – zarówno mieszanek Arabica, Robusta, jak i kaw jednorodnych (speciality). Zwracaj uwagę na pochodzenie kawy, miejsca uprawy, wiarygodność producenta. Więcej na ten temat pisaliśmy w TYM wpisie.
Druga ważna kwestia dotycząca przygotowania kawy w drippie to poziom zmielenia ziaren. Nie mogą być one ani zbyt drobno, ani zbyt grubo zmielone. Przyjmuje się, że najbardziej optymalnym poziomem będą ziarna zmielone do ok. 1 mm, czyli przypominające piasek.
Przy samodzielnym mieleniu ziaren warto zainwestować w sprawdzony młynek. Możesz się zainspirować przeglądając nasze propozycje TUTAJ.
Jeśli kupujesz kawę mieloną, wybierz tą z rekomendacją do przygotowywania w kawiarce.
Przygotowanie kawy w dripie jest bardzo proste. Wystarczy wsypać do filtra kawę, zalać ją niewielką ilością wody, a po kilkunastu sekundach powoli dolewać pozostałą ilość gorącej wody. Czas parzenia kawy trwa ok. 3 minut.
Jaką kawę wybrać do dripa?
Jak wspomnieliśmy wyżej, ważne aby przygotowywać kawę na bazie wysokiej jakości ziaren. Poniżej znajdziesz trzy propozycje kaw, które wybraliśmy dla Ciebie na dobry początek przygody z tą metodą parzenia.
Kawy polecane do dripa:
> Caffe Hardy Europa < | > Caffe Hardy Zanzibar BIO < | > Supracafe Mediterraneo < |
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Cię do przetestowania drippera, jako wartej uwagi alternatywnej metody parzenia kawy. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami: sklep@makamade.pl
Chętnie Ci pomożemy :)