Jak zrobić latte z kawiarki? Wersja tradycyjna i mrożona. Sprawdzone przepisy!

2022-06-29
Jak zrobić latte z kawiarki? Wersja tradycyjna i mrożona. Sprawdzone przepisy!

Tradycyjne latte to połączenie spienionego mleka oraz gęstego, aromatycznego espresso. Podczas, gdy w kawiarni zaopatrzonej w profesjonalny ekspres, łatwiej jest uzyskać efekt warstwowego latte, przyrządzanie go w domu wymaga zastosowania się do kilku zasad. Sprawdź nasz sposób na idealne latte z kawiarki!

Przepis na tradycyjne latte – wersja domowa

Już wiesz, że bazą do przyrządzanie latte jest porcja espresso oraz dobrze spienione mleko. Aby uzyskać idealne espresso, wcale nie musisz inwestować w drogi, profesjonalny ekspres. Wystarczy kawiarka, ale też nie byle jaka… W makamade.pl polecamy m.in. kawiarki marki E&B Lab. Są one zaopatrzone w specjalny filtr, który posiada większą liczbę mniejszych otworów. Taka modyfikacja pozwala na idealną ekstrakcję, ograniczając ryzyko oddziaływania zbyt wysokiego ciśnienia wody na ostateczny smak kawy. W efekcie otrzymujemy klarowny napój, o odpowiednim stopniu kwasowości i delikatnym posmaku goryczki.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie odpowiednio spienionego mleka. Niezależnie od metody spieniana mleka, do latte rekomenduje się mleko podgrzane do temperatury ok. 65°C. Łatwiejszą i pewniejszą opcją jest posiadanie automatycznego spieniacza do mleka. W tym wypadku wystarczy wlać do niego lekko podgrzane mleko i… nacisnąć przycisk. Poszukując odpowiedniego spieniacza automatycznego, koniecznie sprawdź spieniacz od Zwilling dostępny w naszym sklepie. To urządzenie zamieni mleko w kremową, miękką, mikropęcherzykową piankę, a efekt będzie dokładnie taki, jak w kawiarni.

Wysokiej jakości elektryczny spieniacz do mleka pozwala w domowym zaciszu wytworzyć aksamitną mleczną piankę, która dotychczas wyróżniała napoje kawowe przygotowywane przez baristę. Więcej informacji TUTAJ.

Jeśli nie posiadasz spieniacza automatycznego, możesz też spróbować spienić mleko we french pressie lub w zamkniętym pojemniku, np. w słoiku. Pamiętaj o podgrzaniu mleka do temperatury ok. 65°C. Wlej ciepłe mleko do słoika, zamknij go szczelnie i postrząsaj energicznie aż do utworzenia lekkiej pianki.


Kawa Latte - przepis krok po kroku

Gdy najważniejsze składniki są już gotowe, czas je połączyć!

Krok 1: Przygotuj szklankę do latte (sprawdź nasze propozycje: KLIKNIJ TUTAJ).

Krok 2: Wlej do szklanki spienione mleko. Odczekaj ok. 30 sekund – powinny utworzyć się 2 warstwy: mleko, a powyżej mleczna pianka.

Krok 3: Wlej espresso do szklanki. Pamiętaj, aby wlewać je powoli, po ściance. Dzięki temu uzyskasz atrakcyjny efekt warstwowy: kawy, mleka i mlecznej pianki.

Krok 4: Na tym etapie możesz dodać do kawy bitą śmietanę, kawałki czekolady, przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Daj się ponieść fantazji! ;)

Supracafe 100% Arabica Fairtrade Colombia to kawa o charakterystycznym, wyraźnym aromacie i łagodnym smaku przypominającym owoce i kwiaty, z bardzo przyjemnym akcentem naturalnej kwasowości. Delikatna, pachnąca i lekka. KUP TUTAJ.

Mrożone latte – orzeźwiająca wersja latte na lato

W gorące, letnie dni nie każdy ma ochotę na ciepłą kawę. To świetna okazja, aby poeksperymentować i przyrządzić latte w wersji mrożonej.

Latte mrożone krok po kroku

Krok 1: Przygotuj szklankę do latte.

Krok 2: Włóż do szklanki kostki lodu – lód ma wypełnić szklankę, minimum do ¾ wysokości.

Krok 3: Spień zimne mleko w spieniaczu automatycznym (spieniacz musi posiadać funkcję spieniania zimnego mleka).

Krok 4: Wlej po ściance ciepłe espresso.

Krok 5: Dodaj ulubione dodatki, jak przy tradycyjnym latte: bitą śmietanę, kawałki czekolady, syrop do kawy.

 

Eleganckie szklanki do latte

> Komplet szklanek termicznych do latte ZWILLING® Sorrento <

> Komplet szklaneki do latte z serii Amo Vialli Design < 

Komplet szklaneki do latte z serii Diva Vialli Design <

 

Jeszcze jedna wersja – mrożone latte z blendera!

Jeśli nie posiadasz spieniacza automatycznego, który poradzi sobie ze spienieniem zimnego mleka, skorzystaj z tego przepisu. Efekt będzie równie zaskakujący!  

Mrożone latte z blendera - krok po kroku

Krok 1: Przygotuj szklankę do latte.

Krok 2: W naczyniu blendera umieść 6-7 kostek lodu, zimne mleko (ilość w zależności od pojemności szklanki), espresso, gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych, opcjonalnie: łyżeczkę cukru pudru.

Krok 3: Zblenduj wszystkie składniki, aż do momentu pokruszenia się lodu.

Krok 4: Dodaj ulubione dodatki, jak przy tradycyjnym latte: bitą śmietanę, kawałki czekolady, syrop do kawy.

 

Jesteśmy ciekawi, którą wersję latte wybierzesz i jaki będzie efekt ;) Jeśli szukasz aromatycznej kawy do przygotowania latte, koniecznie sprawdź wyjątkowe propozycje Caffe Hardy i Supracafe!

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.97 / 5.00 141 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-12-30
Polecam!!!! Wszystko na najwyższym poziomie!!!1
2022-11-23
Bardzo profesjonalne podejście do Klienta. Ciekawe kawy i inne produkty. Polecam każdemu. Kamil
pixel