Tradycyjne Tiramisu z kawą Hardy – poznaj przepis!

2023-01-19
Tradycyjne Tiramisu z kawą Hardy – poznaj przepis!

Ten włoski deser znają chyba wszyscy! Bazą tradycyjnego tiramisu są biszkopty nasączone w mocnej kawie, krem na bazie serka mascarpone, żółtka jaj i gorzka czekolada. Wielu wielbicieli włoskich deserów tworzy własne wariacje inspirowane tiramisu. W tym wpisie poznasz przepis tradycyjny i dowiesz się, jaka była jego historia.

„Ojcem tiramisu” jest Aldo Campeol, właściciel restauracji La Beccherie. To może Cię zaskoczyć, ale pierwsze tiramisu powstało w wyniku błędu szefa kuchni La Beccherie, którym był wtedy Roberto Linguanotto. Podczas przygotowywania lodów waniliowych przez przypadek dodał do deseru serek mascarpone. Aldo Campeol wraz z żoną uznali wówczas, że efekt jest zaskakująco smaczny. Receptura została dopracowana i dodano deser do menu lokalu, serwując go swoim gościom. Za datę powstania tiramisu uznaje się rok 1938.

Jaka kawa do tiramisu?

Dobra kawa to ważny składnik włoskiego deseru. Jak zawsze w makamade.pl kierujemy się jakością ziaren, ich pochodzeniem i ostateczną charakterystyką naparu. Tym razem poprosiliśmy o wsparcie zaufanego eksperta, który doradził nam (i naszym klientom) w wyborze kawy do przygotowania tiramisu. Amin Fakhari, wirtuoz kulinarny i pasjonat slow food, który jest amasadorem naszej marki, osobiście wypróbował kawy Hardy w swojej kuchni. Na bazie kilku różnych mieszanek włoskiego producenta przygotował m.in. wyśmienite tiramisu w pucharku.

Tiramisu - Amin Fakhari

Zobacz, które kawy Caffe Hardy poleca Amin Fakhari:

> Caffe Hardy Milano < > Caffe Hardy Europa <  > Caffe Hardy Zanzibar BIO<

 

Przepis na tradycyjne tiramisu

Aby przygotować włoski deser, warto zadbać o składniki wysokiej jakości. Dzięki temu możesz uzyskać doskonały efekt!

Składniki:

- 500 g sera mascarpone
- 3 jajka
- 60 g cukru pudru
- 180-200 ml czarnej kawy (espresso)
- 40 ml amaretto
- ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
- 2-3 łyżki kakao

Przepis krok po kroku:

1. Zaparz espresso i odstaw do ostudzenia.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Ubij białka na sztywną pianę.
4. Ubij żółtka z 50 g cukru pudru na puszystą masę.
5. Umieść masę żółtek i cukru w misie miksera, stopniowo dodawać mascarpone i miksuj.
6. Na koniec do misy dodawaj ubite białka cały czas miksując (delikatnie). Możesz też wymieszać masę z białkami łyżką.
7. Do zaparzone i ostudzonej kawy dodaj amaretto.
8. W naczyniu przygotowanych do tiramisu (większa foremka lub pucharki) połóż pierwszą wartę biszkoptów.
9. Nasącz biszkopty kawą z alkoholem.
10. Na nasączone biszkopty wyłóż pierwszą warstwę kremu z jajek i mascarpone.
11. Połóż kolejną warstwę biszkoptów, nasącz je kawą i połóż warstwę kremu.
12. Wstaw deser do lodówki na minimum 3 godziny.
13. Przed podaniem posyp tiramisu kakao.

Deser gotowy! Smacznego :)

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 189 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-29
Bardzo sprawnie - jestem bardzo zadowolony
2023-12-01
Przesyłka dotarła bardzo szybko, polecam sklep
pixelpixel