Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Czy zawiera kofeinę? I czy pobudza?
Naukowcy zalecają, aby dzienne spożycie kofeiny przez dorosłego, zdrowego człowieka nie przekraczało 400 mg, czyli mniej więcej 4 porcje kawy. Jednak nie wszyscy wiedzą, że kofeina występuje także w kakao, czekoladzie, napojach energetycznych czy coli. Po przekroczeniu zalecanej dawki dziennej możemy odczuwać szybsze bicie serca, drżenie rąk, stan niepokoju. Sensowne w tym wypadku będzie wypróbowanie dobrej jakości kawy bezkofeinowej, której smak i aromat niczym nie ustępuje tradycyjnej kawie.
Jak działa kofeina?
Kofeina to substancja chemiczna, która naturalnie występuje w wielu gatunkach ziaren, liści czy orzechów pochodzących z krajów azjatyckich, Ameryki Południowej i Afryki. Kofeina ma właściwości stymulujące. Pobudza, poprawia pamięć i koncentrację, sprzyja wytrzymałości fizycznej, obniża ryzyko związane z zachorowaniem na cukrzycę czy choroby serca. Często występuje także w lekach.
Jednak oprócz długiej listy zalet, kofeina ma też swoje negatywne strony. Nie zaleca się jej spożywania osobom z wysokim ciśnieniem, wadami serca, chorobami układu pokarmowego. Na kofeinę muszą uważać tez kobiety w ciąży czy osoby borykające się z zaburzeniami lękowymi.
Czy kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę?
Kawa bezkofeinowa powstaje w wyniku dekofeinizacji, czyli pozbawiania ziaren tej substancji. Są trzy główne metody wykorzystywane w celu usunięcia kofeiny z ziaren kawy: proces Swiss Water, metoda z użyciem rozpuszczalników oraz metoda z wykorzystaniem dwutlenku węgla.
Warto wiedzieć, że żadna z tych metod nie gwarantuje usunięcia kofeiny w 100%. Wg Dyrektywy 1999/4/EC Parlamentu Europejskiego producenci muszą pozbawić kawy minimum 97% kofeiny, aby móc określić produkt mianem kawy bezkofeinowej. Oznacza to, że w kawie bezkofeinowej są śladowe ilości kofeiny.
Czy kawa bezkofeinowa pobudza?
Pozbawienie ziaren blisko 100% kofeiny powoduje, że kawa bezkofeinowa nie wpłynie na pobudzenie. Możesz delektować się smakiem i aromatem ulubionej kawy, a jednocześnie nie odczuwać wszystkich dodatkowych skutków, które wywołuje sama kofeina.
Jaką kawę bezkofeinową wybrać?
Podobnie, jak przy wyborze tradycyjnej kawy, zwróć uwagę na pochodzenie ziaren, wiarygodność producenta, stosunek ziaren Arabica i Robusta, które wpłyną na poziom kwasowości i goryczy. Zasada wybory dobrej jakości kawy jest dokładnie taka sama dla wszystkich kaw – z kofeiną czy bez. Więcej na ten temat przeczytasz na blogu > Dobra kawa dla początkujących - praktyczny poradnik.
Polecamy!
W sklepie makamade.pl polecamy doskonałą mieszankę ziaren Arabica i Robusta od włoskiego producenta Caffe Hardy. Jej smak docenią osoby, które lubią delikatne kawy, o małym poziomie kwasowości i goryczy. Kawa będzie idealną bazą nie tylko dla aromatycznego espresso, ale też napojów z dodatkiem mleka. Kup TUTAJ.
Kawa Caffe Hardy DECAFFEINATED – kawa ziarnista Hardy bezkofeinowa; Jasnobrązowa crema wyraźnie wskazuje na wysoką zawartość ziaren Arabica. Mieszanka pobudza doskonałym aromatem suchej trawy oraz nutami ziaren kakaowca. Każdy łyk espresso to delikatna kwasowość i przyjemny, orzechowy posmak.