Kawa do kawiarki – najlepsze praktyki

2022-04-22
Kawa do kawiarki – najlepsze praktyki

Samodzielne przygotowanie kawy w kawiarce może być wspaniałym, codziennym rytuałem. Nie każdy jednak wie, na co zwrócić uwagę przy wyborze samej kawy. Mielona czy ziarnista? Jaki stopień wypalenia ziaren będzie najlepszy? Jak powinny być zmielone ziarna, aby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu? I w końcu który gatunek ziaren najlepiej sprawdzi się w tej metodzie parzenia? Przeczytaj nasz przewodnik i poznaj najważniejsze zasady przygotowywania kawy w kawiarce.

Arabica czy Robusta – najlepsze ziarna do kawiarki

Aby wybrać najbardziej optymalne dla siebie rozwiązanie warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne gatunki ziaren. Ziarna Arabica to łagodny smaki, niższy poziom goryczy i wyższą kwasowością. Nie bez przyczyny Arabica stanowi ponad 70% upraw kawy na całym świecie. To idealna baza do czarnych kaw typu espresso czy americano. W przypadku kawy z kawiarki kawy 100% Arabica będą doskonałym wyborem.

Jednak, jeśli wolisz kawy o nieco wyższym poziomie goryczki, bardziej wyrazistym smaku spróbuj także mieszanek Arabica i Robusta, szczególnie tych dedykowanych przez producenta do espresso.

 

Kawy ziarniste i mielone 100% Arabica - idealne do kawiarki

 

> Kawa ziarnista Hardy Peru < > Supracafe 100% Arabica Fairtrade <  Supracafe Mediterraneo 100% Arabica <

 

 

Kawy ziarniste i mielone Arabica i Robusta - idealne do kawiarki

 

> Kawa ziarnista Hardy Milano < > Quba Caffe No.2 <  > Quba Caffe No.4 <

 

Stopień palenia kawy do kawiarki

Tu także warto się sugerować własnym gustem. Im krótszy czas palenia ziaren (jasne, średnie) tym wyższy poziom kwasowości i większa zawartość kofeiny. I analogicznie im dłuższy czas (palenie ciemne) tym więcej goryczy i niższa zawartość kofeiny. Aby w pełni cieszyć się aromatem i smakiem olejków eterycznych zawartych w ziarnach, warto postawić na te o średnim i ciemno średnim stopniu palenia. Informację o stopniu wypalenia ziaren znajdziesz na opakowaniu kawy.

Mielona czy ziarnista – jaką kawę wybrać do kawiarki?

Naszym zdaniem najlepsza kawa z kawiarki to ta przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren. Aby samodzielnie przygotować perfekcyjną kawę, dobry młynek do podstawa sukcesu! Na rynku jest dostępnych wiele modeli, jednak jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z mieleniem ziaren, warto zaopatrzyć się w sprawdzone, wysokiej jakości urządzenie, dzięki czemu za każdym razem uzyskasz oczekiwany efekt.

Na początek przygotuj kawę z ziaren zmielonych grubo, tak aby ich struktura przypominała kryształki soli. W ten sposób wydobędziesz z nich najwięcej smaku i aromatu. Jeśli kawa w takim wydaniu będzie zbyt intensywna, spróbuj nieco mocniej zmielić ziarna, do struktury piasku.

Nie zaleca się bardzo drobno mielonych ziaren do przygotowywania kawy w kawiarce. Taki stopień najlepiej sprawdza się np. w ekspresach ciśnieniowych.

 

Praktyka czyni mistrza!

Zanim określisz swoje preferencje w kwestii przygotowywania kawy w kawiarce, czeka się sporo praktyki. Wierzymy, że każda próba będzie sprawiała Ci mnóstwo przyjemności.

Na koniec zachęcamy Cię do eksperymentowania z różnymi rodzajami kaw. Aby poznać ten świat jeszcze lepiej i móc cieszyć się jego bogactwem oraz różnorodnością, warto zwracać uwagę na pochodzenie ziaren, nuty smakowe i aromatyczne.

Poniżej znajdziesz sprawdzone akcesoria i kawy, które cieszą się zaufaniem wśród naszych klientów. Zobacz kawiarki E&B Lab i  Hardy, młynki do mielenia ziaren kawy Melita oraz Hario, a także szeroki wybór kaw dedykowanych do kawiarek

 

 



Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.97 / 5.00 141 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-12-16
Szybka realizacja, wszystko się zgadza! Bardzo dziękuję
2022-10-27
Bardzo miło robi się zakupy w tym sklepie. Od początku do konca zamowienia sprzedawca jest zainteresowany klientem. Zakupione herbaty pięknie zapakowane i smaczne. Pierwszy raz pilam te herbatki na urlopie i postanowilam po powroci do domu poszukac sklepu i je zakupić.
pixel