Według różnych starożytnych medycyn, jesień jest czasem w którym należy oczyścić ciało. Nie tylko oczyścić od środka poprzez odżywianie, ale i co ważne oczyścić ją na zewnątrz. Jesień to taki szczególny czas, kiedy możemy o siebie zadbać bardziej, zrobić domowe Spa, maseczki, peelingi.
Co kraj to obyczaj. Podróżując po różnych zakątkach świata nie da się nie zauważyć, że kawa stanowi ważny element kultury i codziennych rytuałów. Jednak w zależności od miejsca, jej przygotowanie i serwowanie będzie wyglądało inaczej.
Ciemne, intensywne, pobudzające, z charakterystyczną cremą… Takie jest prawdziwe espresso! Dla wielu miłośników tego naparu, samo jego przygotowanie i delektowanie się każdym łykiem jest ważnym, codziennym rytuałem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o włoskim espresso oraz poznać tajniki jego przygotowania, czytaj dalej!
Lubisz kawy z dodatkiem mleka? Cappuccino? Latte macchiato? Dzięki 3 wyjątkowym produktom z serii ZWILLING Enfinigy efekt będzie zawsze doskonały! Poznaj najwyższej jakości młynek do mielenia ziaren, ekspres oraz spieniacz do mleka ZWILLING Enfinigy.
Tradycyjne latte to połączenie spienionego mleka oraz porcji gęstego, aromatycznego espresso. Podczas, gdy w kawiarni zaopatrzonej w profesjonalny ekspres, łatwiej jest uzyskać ten sam, znakomity efekt warstwowego latte, przyrządzanie go w domu może sprawiać problemy. Sprawdź nasz sposób na idealne latte z kawiarki!
Naukowcy zalecają, aby dzienne spożycie kofeiny przez dorosłego, zdrowego człowieka nie przekraczało 400 mg, czyli mniej więcej 4 porcje kawy. Po przekroczeniu zalecanej dawki dziennej możemy odczuwać szybsze bicie serca, drżenie rąk, stan niepokoju. Sensowne w tym wypadku będzie wypróbowanie dobrej jakości kawy bezkofeinowej, której smak i aromat niczym nie ustępuje tradycyjnej kawie.
Co robisz z fusami z kawy? Zazwyczaj lądują w koszu na śmieci? My mamy dla nich inne zastosowanie! Czy wiesz, że kawa mielona może być doskonałym nawozem dla roślin?
Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jak wybrać odpowiednią kawę do ekspresu automatycznego, czym kierować się w jej wyborze oraz co dokładnie wpływa na smak i aromat, jesteś w dobrym miejscu!
Co zrobić, aby Twoja ulubiona kawa jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Jest kilka sposobów, dzięki którym zapobiegniesz utracie smaku i aromatu! Przeczytaj nasz krótki poradnik.
Samodzielne przygotowanie kawy w kawiarce może być wspaniałym, codziennym rytuałem. Nie każdy jednak wie, na co zwrócić uwagę przy wyborze samej kawy. Mielona czy ziarnista? Jaki stopień wypalenia ziaren będzie najlepszy? Jak powinny być zmielone ziarna, aby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu? I w końcu który gatunek ziaren najlepiej sprawdzi się w tej metodzie parzenia? Przeczytaj nasz przewodnik i poznaj najważniejsze zasady przygotowywania kawy w kawiarce.