Kawa po turecku jest często mylona z kawą parzoną. Aby przygotować ten intensywny, esencjonalny napar, nie wystarczy zalać kawy gorącą wodą. W tym wpisie odkrywamy przed Tobą tajniki kawy po turecku i pokazujemy krok po kroku, jak uzyskać doskonały efekt.
Jesień w pełni, dni coraz krótsze, a poranki chłodniejsze... Zapewne nie raz zatęsknisz za wiosennym słońcem i ciepłem. W takich chwilach warto skorzystać ze sprawdzonych sposób, które pomogą Ci przetrwać ten czas możliwie jak najprzyjemniej.
Koneserzy herbaty zazwyczaj wybierają wersję liściastą. Dlaczego? Skąd taka zła sława herbat w torebkach? W tym wpisie rozwiewamy wątpliwości! Jeśli chcesz wiedzieć, czym kierować się w wyborze herbaty, zapraszamy do lektury ;)
W Polsce z roku na rok rośnie grono koneserów kaw speciality. Przywiązujemy większą wagę do jakości ziaren, zwracamy uwagę na ich pochodzenie i unikalne cechy, które nadają kawie jedynego w swoim rodzaju smaku oraz aromatu. W makamade.pl znajdziesz szeroki wybór kaw speciality, a w tym wpisie znajdziesz charakterystyki kilku wybranych kompozycji.
Pierwsze urodziny makamade.pl to dobry czas na podsumowania. A ten rok możemy określić w 3 słowach: WIELE SIĘ DZIAŁO! Wyjazdy, udział w ciekawych wydarzeniach, inspirujące współprace oraz mnóstwo nowych doświadczeń. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj!
Według różnych starożytnych medycyn, jesień jest czasem w którym należy oczyścić ciało. Nie tylko oczyścić od środka poprzez odżywianie, ale i co ważne oczyścić ją na zewnątrz. Jesień to taki szczególny czas, kiedy możemy o siebie zadbać bardziej, zrobić domowe Spa, maseczki, peelingi.
Co kraj to obyczaj. Podróżując po różnych zakątkach świata nie da się nie zauważyć, że kawa stanowi ważny element kultury i codziennych rytuałów. Jednak w zależności od miejsca, jej przygotowanie i serwowanie będzie wyglądało inaczej.
Ciemne, intensywne, pobudzające, z charakterystyczną cremą… Takie jest prawdziwe espresso! Dla wielu miłośników tego naparu, samo jego przygotowanie i delektowanie się każdym łykiem jest ważnym, codziennym rytuałem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o włoskim espresso oraz poznać tajniki jego przygotowania, czytaj dalej!
Lubisz kawy z dodatkiem mleka? Cappuccino? Latte macchiato? Dzięki 3 wyjątkowym produktom z serii ZWILLING Enfinigy efekt będzie zawsze doskonały! Poznaj najwyższej jakości młynek do mielenia ziaren, ekspres oraz spieniacz do mleka ZWILLING Enfinigy.
Tradycyjne latte to połączenie spienionego mleka oraz porcji gęstego, aromatycznego espresso. Podczas, gdy w kawiarni zaopatrzonej w profesjonalny ekspres, łatwiej jest uzyskać ten sam, znakomity efekt warstwowego latte, przyrządzanie go w domu może sprawiać problemy. Sprawdź nasz sposób na idealne latte z kawiarki!